ablak-ajtó-redőny-csere Budapest

NYÍLÁSZÁRÓK, ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA, NAPELLENZŐK FELSŐFOKONAz automatizálásról01
Ha a redőnyök motorizálásáról beszélünk, feltétlenül ki kell emelnünk a sorból az automatizálási lehetőséget, hiszen egyre több okosotthon épül az országban, melyek ezen a technológián alapulnak. Az elektromos redőnyök alapját a motorizált kialakítás mellett a kapcsolódó intelligens érzékelők adják, melyek képesek folyamatosan monitorozni környezetüket, hogy beállításaink függvényében automatikusan, önműködő formában zárják ki, vagy engedjék át a napsugárzást. Ebben a formában képesek együttműködni például a fűtéssel, a világítással, de akár még a biztonsági protokollhoz is csatlakoztathatók a különféle időkapcsolók mellett, így optimális beállításokkal maguktól működve hozzájárulhatnak otthonunk belső komfortjának kialakításához, növelhetik a lakásbiztonságot, de akár csökkenthetik a rezsiköltségeket is - mindezt olyan extrák mellett, mint például a távoli működtetés, ami akár egyetlen okostelefon és internetkapcsolat segítségével megvalósulhat.


A működési és működtetési sajátosságok
A szerelés tekintetében egy elektromos redőnyt a hálózathoz való csatlakoztatás kivételével ugyanúgy kell szerelnünk, mint a gurtnis kialakítású típusokat. Egy motoros redőny lehet külső- de vakolható tokos kialakítású is, tehát ugyanazok a kiváltságok illetik meg, mint manuálisan mozgatható társait, sőt a működési sajátosságok terén sem találkozhatunk jelentősebb különbségekkel.

A működés során ugyanis a redőnypalást ugyanúgy a fixen rögzített lefutóban mozog, mindössze a tengelyt nem a gurtni húzásával vagy engedésével hozzuk mozgásba, hanem a kapcsolódó redőnymotor forgatja meg a kívánt irányba az egész szerkezetet. Sokan tartanak tőle, de az elektromos redőny mozgása semmivel sem jár nagyobb hanghatással, mint a manuális típusoké, éppen ellenkezőleg, a palást folyamatos, kiegyensúlyozott haladása alapvetően inkább halkabb, miközben a motor is csak egy elhanyagolható búgó hangot hallat a működés során.

A működtetés tekintetében szintén nem beszélhetünk túlbonyolított rendszerről. A modern elektromos redőnyöket minden esetben távirányítóval lehet mozgásra bírni, vagyis egyetlen gombnyomás elegendő ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt árnyékolóhatást. A távirányító használatának elsajátítása alig egyetlen percet vesz igénybe, ráadásul gyerekek és idősek egyaránt könnyedén megtanulhatják, amivel rendkívül kényelmessé és egyszerűvé tehető számukra az árnyékoló működtetése.


A telepítés feltételei
Alapvetően elhanyagolható feltételei vannak, ha motorizált redőnyöket szeretnénk szereltetni otthonunkban, ezeket viszont valóban fontos komolyan venni a megfelelő és tartós működés érdekében.

Az egyik ilyen tényező ebben az, hogy megfelelő redőnyt válasszunk. Ez nyilvánvalóan akkor lényeges, ha utólagos motorizálásról beszélünk - hiszen egy gurtnis árnyékoló később is felvértezhető elektromos hajtással. Noha a megfelelő minőséget képviselő termékek kapcsán ma már teljesen mindegy, hogy alumínium vagy műanyag redőnyről beszélünk, azonban korábban csak előbbieket vértezték fel olyan, úgynevezett arriterezett kialakítással, mely biztosítja, hogy a redőnylécek egymás mellett ne tudjanak elcsúszni. Ez az aprócska biztonsági alkatrész nagyon sok műanyag redőnyből korábban kimaradt - bizonyos kategóriákon belül ma sem része a redőnypalástnak -, éppen ezért ez az egyik feltétele annak, hogy árnyékolóinkat motorizálni tudjuk. Lényeges kiemelni, hogy ma már nem csak az alumínium redőnyök szerelhetők fel elektromotorral, mindemellett pedig néhány típus utólag is arriterezhető, ha szükséges, de ettől még fontos kritérium ahhoz, hogy otthonunkban megvalósulhasson a telepítés.

A másik ilyen befolyásoló tényező az elektromos hálózat kérdésköréhez tartozik! Hogy egy motoros redőny működtethető legyen, ahhoz elengedhetetlen csatlakoztatni az ingatlan már korábban kiépített, vagy éppen kiépítés alatt álló áramhálózatához. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha építkezés előtt vagy alatt döntünk az elektromos redőnyök szereléséről, hiszen ilyenkor a legegyszerűbb szakszerűen elvezetni a rendszert a nyílászárók felső részéhez, ahol egy elosztódobozzal biztosíthatjuk a későbbiekben a redőnymotor áramellátását. Mivel ez a szerkezet mindig a redőnyszekrényben - tehát az árnyékoló felső részén - kerül elhelyezésre, ezért lényeges, hogy ahhoz közel helyezkedjen el, méghozzá minden esetben beltéri szerelésre berendezkedve, hiszen nem a belső áramhálózatot visszük ki a lakásból, hanem a redőnymotorhoz tartozó kábelt visszük be a házba, hiszen csak így érhetünk el biztonságos és hozzáférhető kötést. Ezen felül lényeges még kiemelni, hogy utólagos motorizáláskor természetesen nem szükséges kivésni a falszerkezetet, külső kábelcsatornán is elvezethetjük a kábeleket a megfelelő helyre, melyet utána ízlésesen festhetünk és takarhatunk az esztétika jegyében.


ABLAKCSERE BUDAPEST

NYÍLÁSZÁRÓK, ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA, NAPELLENZŐK FELSŐFOKON

ablakcsere budapest nyilaszarokotthona.hu ablak-csere-budapest.com

A modern árnyékolástechnika az utóbbi néhány esztendőben olyan jelentős fejlődésen ment keresztül, hogy az évtizedek során megszokott sajátosságok közül ma már szinte csak a legalapvetőbb funkciók maradtak változatlanok. Egy mai redőny például már közel sem csak arra szolgál, hogy kiszűrje otthonunkból a káros napsugárzást, hanem igazi többfunkciós eszközként hozzájárul az ingatlan hőszigeteléséhez és vagyonvédelméhez, miközben megtámogatja a lakás esztétikai értékét, de természetesen a magánélet protekciójához is hozzájárul.

A redőny példájával lehet talán a leginkább érzékeltetni azt a drasztikus fejlődést, ami az egész szegmensre jellemző. Miközben az árnyékolótípus sajátosságaival mindenki tisztában van, ismeri, látta, használta is, addig kevesen gondolnak bele például abba, hogy alig pár évvel ezelőtt ezek a termékek falécekből készültek és kizárólag gurtnival voltak működtethetők. Mára viszont a fát teljesen felváltotta az alumínium és a műanyag, miközben a mozgathatóság tekintetében a gurtnis alternatíva helyett teljesen hétköznapivá vált a motorizált kialakítás, ami egyben az automatizált okosmegoldások előszobája is.

Noha manapság szinte minden hétköznapi használati tárgyunkhoz elengedhetetlen az elektromos áram, a redőnyök kapcsán mégis sokan tartózkodnak ettől a megoldástól, pedig ma már alig kell mélyebben belenyúlni a pénztárcánkba érte egy gurtnival szerelt típushoz mérten, de működtetése sem bonyolultabb, mint egy televízió bekapcsolása. Lássuk ezért a legfontosabb követelményeket és tudnivalókat, ha motorizált redőnyt szeretnénk!


Vagyonvédelem

Főként az alumínium redőnyök otthonunk vagyonvédelmi szintjét is képesek megnövelni. A masszív redőnyléceken keresztül ugyanis egyrészt sem hangtalanul, sem gyorsan nem lehet átjutni, egy feltolást gátló kiegészítővel, vagy beépített elektromotorral pedig gyakorlatilag áthatolhatatlan falat húz a betörők elé. A motoros megoldás a megfelelő automatizálással ráadásul azzal is segítheti otthonunk biztonságát, hogy rendszeres időközönként megmozdul, ezzel azt a látszatot keltve, mintha még akkor is lenne otthon valaki, ha egyébként mindenki dolgozik vagy elutazott.

Színezhetőség

A redőnyök nagy szerepet játszanak továbbá otthonunk megjelenésében is, ami a színezhetőségnek köszönhető. Mind az árnyékolók tokszerkezete, mind palástjuk teljes egészében hozzáigazítható a homlokzathoz vagy a nyílászáróhoz, és mivel a szivárvány szinte minden árnyalatából választhatunk - sőt mi több, akár természetes fahatású megjelenést is teremthetünk vele - csak a képzeletünk szabhat határokat.

Választható keret színek

Referencia

Több mint 15 éves szakmai tapasztalatunkat megszámlálhatatlan mennyiségű redőny felszerelésével szereztük. Amennyiben kíváncsi munkáinkra, nézze meg referenciáinkat!

A garanciáról

Minden általunk forgalmazott redőnyre 3 év teljes körű garanciát adunk!

A redőny ára

A redőny ára egy több tulajdonságból építkező összeg. Meghatározza a tokszerkezet, az alapanyag, a színezés, a méret, de jelentősen megnövelheti a költségeket a motorizálás, vagy az automatizáláshoz szükséges szenzorok alkalmazása.

Gyakran ismételt kérdések

Hová szerelhető a külső tokos redőny?

A külső tokos redőnyöket jellemzően a nyílászárók tokjához erősítik. Bizonyos esetekben homlokzatra is telepíthetők, de a hatékonyság és a megjelenés miatt ilyenkor inkább más árnyékoló-típus választása javasolt.

Bármilyen ablakra telepíthető külső tokos redőny?

Műanyag-, alumínium- sőt akár régi fa nyílászárókra is felszerelhetők, amennyiben tokszerkezetük megfelelően biztonságos, valamint elegendő hely van a gurtni bevezetéséhez, illetve a redőnyszekrény elhelyezésének is.

Mennyire zavarja a panorámát a külső tokos redőny?

A legtöbbször egyáltalán nem, de ez függ az ablaknyílástól, a homlokzattól és persze a nyílászárótól is. A tokszerkezet jellemzően egyáltalán nem befolyásolja a panorámát, ellenben a redőnyszekrény néhány esetben belelóghat pár millimétert, de a kilátást jellemzően nem befolyásolja.

Mekkora piszokkal jár egy külső tokos redőny felszerelése?

A külső tokos redőnyöket mindig méretre gyártjuk, ezáltal a helyszínen már nincs szükség fúrásra vagy faragásra, ergo piszokkal sem jár a felszerelés. Egy minimális forgács keletkezhet a redőny felfúrásakor, de ez minden.

Nagy zajjal jár a külső tokos redőny telepítése?

Többnyire akkumulátoros szerszámokkal dolgozunk, melyek szinte teljesen hangtalan szerelést biztosítanak, így nem jár jelentős zajhatással egy külső tokos redőny telepítése.

Mennyi ideig tart egy külső tokos redőny felszerelése?

Bár ez jellemzően a körülmények függvénye, ellenben normál esetben ritkán tart tovább 30 percnél.

Csak építkezéskor lehet beépíteni a vakolható tokos redőnyt?

Nem, de akkor a legcélszerűbb, hiszen ennek a redőnytípusnak a szekrényét és a lefutóit is beépítik a homlokzatba. Emiatt külső hőszigetelés, esetleg nyílászárócsere alkalmával javasolt még. Nyilván egyéb esetben sem kivitelezhetetlen, de olyan jelentős bontási- és helyreállítási munkálatokkal jár, hogy az jelentősen megnövelheti a költségeket.

Lehet alumínium redőnyt szerelni belső tokos redőny helyére?

Ha a mozgatószerkezet minden eleme modernizálásra kerül, a belső tokos redőnyt könnyedén új alumínium árnyékolóra cserélhetjük.

Szerelhető-e redőny fix ablakra?

Megfelelő körülmények és hozzáférhetőség esetében a mozgatható szárnyakkal nem rendelkező nyílászárókra is kivitelezhető.

Teraszajtóra is telepíthető redőny?

Az esetek jelentős többségében igen. Sőt mi több, kombinálhatjuk szúnyoghálóval, így nemcsak árnyékolhatunk, hanem a rovarvédelemre szintén azonnal megoldást találhatunk.

Hol található az elektromos motor a motorizált redőnyöknél?

A motorizált redőnyök elektromos motorja az úgynevezett redőnyszekrényben helyezkedik el. Ez nem befolyásolja az árnyékoló méreteit, sőt maga a motor is teljes takarásban van.

Mi a feltétele a redőny motorizálhatóságának?

A motorizálhatóságnak a legtöbbször mindössze két feltétele van. Az első, hogy alumínium redőnyről legyen szó, míg a másik, hogy a redőnyszekrényhez egy külső kábelcsatornán vagy a falba vésve elektromos kábeleket vezessünk az elektromotor bekötéséhez.

Mennyire zajos az elektromos redőny működése?

Az elektromos redőny szinte teljes egészében zajtalan működést kínál, egyedül az elektromotor halk búgása, és a redőnypalást általános siklása hallható, mely a gurtnis típusokra ugyanúgy jellemző.

Redőnyt vagy zsaluziát válasszunk?

A redőny és a zsaluzia jelenleg egyeduralkodók a külső árnyékolók piacán, ezért minden esetben a megrendelő igényei döntik el, hogy melyik lesz a megfelelő választás. Az árnyékolás minőségének tekintetében mindkettő ugyanarra képes, de míg a redőny száz százalékos fényzárást és jobb szigetelést kínál, addig a zsaluzia a modernebb megjelenés mellé aprólékosabb fényszabályozással kecsegtet.

Redőnyt vagy reluxát válasszunk?

Ebben a kérdésben leginkább azt kell eldönteni, hogy kültéri vagy beltéri árnyékolót szeretnénk-e magunknak? A redőny ugyanis egy tartósabb és hatásosabb megoldás, mely szerepet játszik a szigetelésben, valamint a vagyonvédelemben, ellenben a reluxa sokkal olcsóbb, és lényegesen barátságosabb, de nem képes az említett kültéri megoldás előnyeit kínálni.

Mennyivel nagyobb a szúnyoghálóval kombinált redőnyök mérete?

Jellemzően csak milliméteres eltérésekről beszélhetünk, sőt rendszerint csak a redőnytok mérete változik, de a különbség elenyésző.

A magánéletünket is megóvja a redőny?

A kíváncsi tekintetektől garantáltan, hiszen a redőnyök nemcsak a fényt zárják ki teljes egészében, hanem azt is megakadályozzák, hogy bárki beláthasson otthonunkba. Sőt mi több, ezt a hatást még felkapcsolt villany mellett is képes biztosítani.

Sok karbantartásra van szükségük a redőnyöknek?

Jellemzően nem, egy megfelelően felszerelt és jó minőségű redőny általában semmilyen karbantartást sem igényel.

Milyen gyakran kell cserélni a redőny gurtniját?

Ez függ a beépítés minőségétől és a használat gyakoriságától is. Egy rosszul telepített redőny esetében a gurtni akár pár hét alatt elhasználódhat, de ideális körülmények között legalább 5 évig nem lehet vele probléma.

Mennyit kell takarítani a redőnyöket?

A forgalmasabb utcákon rengeteg szálló por és egyéb szennyeződés rakódhat le a redőnypaláston, amit fontos legalább havonta egyszer letakarítani, ellenkező esetben túl sok kosz halmozódhat fel a redőnyszekrényben, mely az árnyékoló működésének akadozottságát, de akár meghibásodást is okozhat. Kevésbé forgalmas helyeken, vagy növényekkel takart homlokzatokon azonban elegendő lehet évente egyszer-kétszer megtisztítani őket.

Mennyire akadályozza a szellőzést egy redőny?

Csak annyira, amennyire a redőnypalástot leengedjük. Teljesen zárt állapotban értelemszerűen nem engedi át a friss levegőt, felhúzva azonban zavartalan légáramlást biztosít.


Hangszigetelés

A vastag, tömítőanyaggal vagy légkamrával ellátott redőnylécek a hőmérséklet mellett a zajt is képesek szabályozni. A kinti lármának ugyanis leeresztett redőnynél sokkal több rétegen kell átjutnia, és bár nyilván csak egyfajta erőteljes tompításról van szó, ellenben már ez is óriási segítség lehet sokaknak az alvásminőség növelésére.

Fényszabályozás

Nyilvánvaló, hogy egy redőny kapcsán a fényszabályozás az egyik legfontosabb jellemző, hiszen a részleges fényzárás mellett az egyetlen árnyékoló, ami 100 százalékban képes kizárni otthonunkból a kinti fényeket, ezáltal pedig a kíváncsi tekinteteket is. Ez különösen nagy előny lehet abban az esetben, ha kisgyermek, vagy rendszeres éjszakai műszakban dolgozó van a családban, számukra ugyanis az összes fenti jellemző miatt gyorsan megtérülő befektetés lesz egy jobb minőségű redőny.

ABLAKCSERE BUDAPEST

NYÍLÁSZÁRÓK, ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA, NAPELLENZŐK FELSŐFOKON

ablakcsere budapest nyilaszarokotthona.hu ablak-csere-budapest.com


Mozgathatóság szerint

Míg néhány évvel ezelőtt a redőnyöket kizárólag az úgynevezett gurtnis megoldással lehetett mozgatni, addig a modern technológiák ezen a téren is meghódították a piacot. Ma már ugyanis a redőnyök könnyedén motorizálhatók, egyszerű távirányítóval működtethetők, sőt mi több, a különféle okos megoldások révén automatizálhatók is.

Gurtnis redőny

A gurtnis mozgathatóság a redőnyök legáltalánosabb és legklasszikusabb megoldása. Lényege, hogy a redőnyszerkezetet egy masszív gurtni segítségével, kézi erővel ereszthetjük le, illetve csévélhetjük fel. A redőny kötelező tartozéka ilyenkor a nyílászáró belső felületére szerelt csiga, mely segíti a gurtni szabályozását, ezáltal gondoskodik a fékezésről is, hogy a redőnypalástot bármilyen helyzetben megállíthassuk az éppen aktuális árnyékolási igényünkhöz igazítva.

Motorizált redőny

A motorizált, elektromos redőny egy drágább, ellenben modernebb és kényelmesebb megoldás, aminek központi eleme egy a redőnyszekrényben elhelyezett elektromotor, amit egy speciális távirányítóval gombnyomásra ereszthetünk le, vagy húzhatunk fel. Működése szinte teljesen hangtalan, a redőny palástja pedig ugyanúgy szabályozható, mint a gurtnis megoldásnál.

Okos redőny

Az okos, automata redőny gyakorlatilag nem más, mint egy különféle szenzorokkal kibővített motorizált redőny. Lényege, hogy az árnyékoló működése nemcsak távirányítóval kivitelezhető, hanem akár automatizálható is. Egy időzítővel például beállítható, hogy minden reggel magától beengedje a napsugarakat, egy szél- vagy fényérzékelővel pedig a viharokra is érzékennyé tehetjük, ezáltal még akkor sem kell aggódnunk otthonunk és nyílászáróink biztonsága miatt, ha elutaztunk, az okos rendszer ugyanis magától teszi majd a dolgát. Sőt mi több, az intelligens eszköz csatlakoztatható bármilyen korábban kialakított rendszerhez - például fűtéshez, világításhoz -, de lehetőséget ad a távoli kalibrálásra is, amihez elegendő lehet egy okostelefon.Az alumínium redőny

Az alumínium redőnyről általánosságban ugyanazok az előnyök mondhatók el, mint műanyag társáról, annyi különbséggel, hogy a magasabb árhoz lényegesen jobb tulajdonságok és masszívabb megjelenés társul. A könnyűfém ugyanis gyakorlatilag elpusztíthatatlan, nem árt neki az UV-sugárzás, de még a jégverés sem, a redőnylécek pedig speciális anyaggal vannak megtöltve, melyek sokkal jobb hang- és hőszigetelést kínálnak. A színezhetőség mellett nem elhanyagolható, hogy az alumínium redőny kiveheti a részét a vagyonvédelemből, sőt még motorizálható is. Utóbbi a távvezérlés mellett lehetőséget ad egy okos rendszer kiépítésére, ezáltal pedig szenzorok segítségével az automatizálásra, aminek révén redőnyeink képesek lesznek időzítve, vagy éppen a napszakhoz és az időjáráshoz igazodva működni.


A külső tokos redőny

Ha nincs lehetőségünk vakolható tokos redőnyt szereltetni, a külső tokos megoldás is ugyanolyan jó alternatíva. Az árnyékolási tulajdonság terén ugyanis nincs számottevő különbség köztük - ugyanúgy 100 százalékos fényzárást kínál mindkettő -, de ezt a változatot a nyílászáró tokszerkezetéhez rögzítik hozzá, ami gyakran leronthatja az esztétikát, noha sem bontásra, sem helyreállításra nincs szükség a telepítéskor. Előnye, hogy bármikor és szinte bármilyen nyílászáróra szerelhető, teljes mértékben színezhető, ellenben mind a lefutók, mind a nagy redőnyszekrény látszanak majd kívülről, sőt utóbbi gyakran a panorámába is belelóghat. Cserébe a hő- és hangszigetelés szempontjából majdnem ugyanolyan jók, mint a vakolható tokos változatok.


A statisztikák szerint a magyar társadalomban a redőnyt tekinthetjük a legnépszerűbb kültéri árnyékolónak. Népszerűségét sem a különböző típusok, sem a változó szükségletek és igények nem tudták csökkenteni, ami nem meglepő, hiszen a redőny sokoldalúsága példaértékű minden egyes árnyékolástechnikai termék számára. Legyen szó ugyanis egyszerű árnyékolásról, hőszigetelésről, a magánélet védelméről vagy nyílászáróink támogatásáról, egy redőny mindig hasznos kiegészítője otthonunknak.

Választható redőny típusaink

A beépítés módja szerint

A modern redőnyöket a beépítés módja szerint két csoportba sorolhatjuk, így beszélhetünk vakolható tokos vagy külső tokos megoldásokról, melyek nemcsak az árkategória, hanem a tulajdonságok szempontjából is különböznek egymástól, sőt megjelenésükben szintén rengeteg eltérést tapasztalhatunk.

A vakolható tokos redőny

Amennyiben az esztétika és a hatékonyság a legfontosabb szempontjaink egy redőnynél, a vakolható tokos megoldás a legjobb választás. Bár kizárólag építkezéskor, esetleg hőszigetelés vagy ablakcsere alkalmával célszerű ezt választani - ellenkező esetben a túl sok bontási és helyreállítási munka megemeli költségeinket -, mert nevéhez hűen a redőnyszekrényt és a lefutókat teljes egészében beépítik a homlokzatba. Ennek nemcsak a jobb megjelenés lesz a következménye, hanem a megnövekedő hő- és hangszigetelési képességek is, miközben a nagyobb méretezési szabadságnak hála a panoráma sem szenved csorbát. Alumínium változatban ráadásul motorizálható, sőt a színezhetőségről sem kell lemondanunk!

ABLAKCSERE BUDAPEST

NYÍLÁSZÁRÓK, ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA, NAPELLENZŐK FELSŐFOKON

ablakcsere budapest nyilaszarokotthona.hu ablak-csere-budapest.com