Az ablak beállítása téli vagy nyári üzem módra!

Ha már ott vagyunk a nyílászárónk előtt, készítsünk egy kis olajat is, csak hogy az olajozás is megtörténjen már ha elfelejtettük volna ezt idén megtenni. :)

De miért is vagyunk annyira ráállva az olajozásra?
Mert ha ezt eddig sosem tettük, és az ablakunk 3-5 éve került beépítésre akkor bizony eléggé tele ment a vasalat már porral, és az ablak vasalatának gyári szilikon zsír rétege is valószínűleg a múltba maradt. Ha most elkezdenénk téli beállításra tekerni a zárfogadót, az valószínűleg csak rontana a helyzeten. Először is nyissuk ki az ablakunkat és ne tekergessünk még semmit, hanem műszer olajjal, vagy a bárkacsmesterek csodafegyvereként is számon tartott, egyébként tényleg jó WD40 szintetikus olajspray-vel a vasalaton található olajozást jelző nyílásnál valamint a zárfogadóknál egy csöpp kenő anyagot juttassunk a zárszerkezetbe.

Zárjuk be az ablakot, és a kilincset párszor forgassuk el egészen a bukó állapottól a zárt állapotig 180° -lak (lásd rajz). Így szétkenjük a vasalatban a kenőanyagot, és a lerakódás alul ki fog csöppenni az ablak tokszerkezetébe. Észre fogjuk venni, hogy pár kilincs forgatás után úgy működik az ablak mint új korában, hiszen megszűnt a fémes súrlódás könnyebben lehet üzemeltetni a nyílászárót.

Kezdődjön a beállítást!

Először is, mielőtt ész-nélküli tekergetésbe kezdenénk akkor nézzük meg van-e szükség arra, hogy át állítsuk a vasalatot. Ugyan a két évszak függvényében máshogy viselkedik az ablakunk, télen a hidegben minimálisan összébb megy, míg a nyári forróságban amikor a felületi hőmérséklete egy fehér nyílászárónak akár 50°-os is lehet, kitágul. Ez egyszerű fizika megint csak, és igen ezt azok az ablakok is csinálják amikre azt mondják, hogy ennél a márkánál már nem tud jobbat venni mert de tényleg meg jújj. Az már egy másik kérdés, hogy a megfelelő profil és a megfelelő vastagságú acél merevítésnek köszönhetően, ez minimalizálható, lényegében a működéskor nem érzékelhető.


Mi történik amikor átállítjuk a nyílászáró vasalatát?

Fontos tudni, mi történik amikor az ablak zárszerkezetét elállítjuk. A zárógomba legyen az akár milyen alakú, úgy van kiképezve, hogy ha tekergetjük egyfelől nem lehet letekerni ettől nem kell félni, másfelől valamilyen megoldással (a gomba tojás alakú, kerek záródási pont esetén excentrikusan van rögzítve stb.) forgatásra közelebb tudjuk állítani a tokra szerelt zárfogadóhoz ez lenne a téli beállítás (már ha létezne ilyen a valóságban), illetve távolabb, értelem szerűen ez lenne akkor a nyári beállításunk. Tehát minél közelebb állítjuk a vasalat zárógombáját a fogadóhoz, annál nagyobb erővel fogja összeszorítani a szárnyat a tokkal. Ez két dolgot fog eredményezni. Jobban összepréseli a tömítő gumit, valamint érezni fogjuk, hogy nagyobb erőt kell kifejtenünk a kilincs elforgatásához, mivel megnő a vasalat záródáspontjára nehezedő nyomás.


 EGYSZERŰSÍTETT VIDEÓ TÉLI ABLAK  BEÁLLÍTÁSÁRÓL /3/


EGYSZERŰSÍTETT VIDEÓ NYÁRI ABLAK BEÁLLÍTÁSÁRÓL 


Pár tanács ha ragaszkodunk a neten található leírásokhoz

Először is a saját tanácsunk. NE NYÚLJUNK A VASALATHOZ HA AZ NEM INDOKOLT.A gyárban történt beállítás illetve a beépítők általi finomhanolás egy olyan beállítás ami minden évszakban megfelelő zárást kell biztosítson, azt esetlegesen csak a tömítő gumik elöregedésekor kell piszkálni, de érdemes minden esetben inkább szakemberre bízni a mutatványt.


Az ablakon végzett papírteszttel egyszerűen ellenőrizhetjük tényleg kell-e az a beállítás

Az ablak elállítást csak egy esetben javasoljuk, még pediglen, ha azt érzékeljük, a vasalat nem megfelelően zár. Ezt több féle képen tudjuk ellenőrizni, természetesen bezárt ablaknál, vagy az ablakon végzett papírteszttel, vagy ha nedves kezünket oda tesszük és hideget érzékelünk. De lehet ezt egy gyertya lángjával is ellenőrizni, ha mozog a láng akkor azt jelenti nem záródik rendesen az ablakunk. Ebből az elsőt javasoljuk, mert nyáron aztán várhatjuk a hideget, a gyertyával meg felgyújthatjuk a függönyt és akkor tényleg lesz rosszul záródó ablakunk, tehát maradjunk a papírtesztnél.

Nyissuk ki az ablakunkat és tegyünk be közé egy egyszerű papírlapot, majd zárjuk rá a papírlapra. A papírt úgy kell betenni a nyílászáró közé, hogy a tokra felszerelt zárfogadók között helyezkedjen el. Ha, ki tudjuk húzni a papírlapunkat a nyílászáróból, akkor indokolt az állítás, ha nem akkor, nem kéne piszkálni. Ezt most ismételjük meg a kilinccsel szembeni oldalon is. Nagy szélességű 120 cm feletti egy szárnyas ablakok esetében, alul és felül is elvégezhetjük. Lássuk mi van ha ki tudtuk húzni a papírt.
A ROTO esetében egy imbuszkulcs segítségével tudjuk elfordítani a zárfogadót. Itt kicsit trükkösebb mert kör alakúak a záródási pontok, viszont excentrikusan vannak rögzítve, így amikor elfordítjuk, láthatjuk, hogy a tömítő gumihoz képest csökken vagy épp nő a távolság. Szintén segítségünkre van, hogy a zár gomba tetején a keresztirányú hornyokból egy egészen a záródási pont széléig van bemarva. Tehát, ha a marást nézzük akkor azt mondjuk, a gumi felé tekerve növeljük, ellentétes irányba csökkentjük a záródási pont szorító erejét.

Röviden az állítás folyamatáról néhány lépésben

  • 1. olajozás, és az olaj által kifolyó por törlése
  • 2. régi ablakok esetében a tömítő gumik állapotának ellenőrzése
  • 3. papírteszt
  • 4. a szükséges oldalon történő beállítás
  • 5. hurrá kész vagyunk

Műanyag ablakok beépítési útmutatója:


Beépítés műveletei:

  1. A falnyílások előkészítése, tisztítása.
  2. A szárnyak leszerelése vagy fix üvegezésű szerkezetből az üveg kiszedése abban az esetben, ha a nyílászárót tokon keresztül rögzítjük. Rögzítővassal történő elhelyezése esetén nem szükséges az üveget kiszerelni.
  3. Hagyományos rögzítővasak felszerelése a tokra, vagy a szerelési furatok elkészítése (a rögzítővasakat a tokprofil hornyában kell elhelyezni íves éle mentén 90 fokban elfordítani). Mind a rögzítővasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkednek el. Ez soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik.
  4. A tokot a falnyílásba illesztjük és kitűzött pozícióban, műanyag alátét lemezekkel vagy faékkel tartva a vízszintes és függőleges irányokat, valamint ügyelve a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. Rögzítéskor az elhelyezés pontosságánál egy két milliméter eltérés megengedett.
  5. A tok rögzítése után vissza kell helyezni a szárnyakat, illetve beüvegezni a fix részeket.

A funkciópróba után a tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni ügyelve arra, hogy a tokszárak ne deformálódjanak. Habosítás után az egy méter fölötti tokszárakat ki kell támasztani, mivel a tömítő hab (pl.: poliuretán hab) túladagolása esetén az expozíciós nyomás képes a tokszárat hordósítani. A tömítő hab kb. hat óra elteltével vágható, faragható. A tok síkjából kiálló, kitüremkedő habot célszerű közvetlenül a köv. szakipari munkán megkezdése előtt levágni, mert addig is védi a sok síkjában maradó habszerkezetet a csapadék és napsugárzás hatásaitól.

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.: vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat, ajtókat megóvjuk a szennyeződésektől. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük el a PVC felületbe diffundáló és maradandó színezést okozó anyagok használatát.

Ablakok beállítása, tisztítása és karbantartásával kapcsolatban lent találsz videókat. (feltöltés alatt) 

Továbbá:


MI A TOKTOLDÓ? MIÉRT KELL TOKTOLDÓ A MŰANYAG ABLAKRA?

toktoldó a műanyag ablakon

A toktoldó a műanyag ablakok és erkélyajtók esetében, használt légkamrás szerkezetű kiegészítő profil. A toktoldót több célzattal is alkalmazzuk a műanyag ablakok esetében, általában a redőnyök gurtni bevezetésének előkészítésére. Igényesebb kivitelezések esetében, a beépítési hézagok légtömörségének javítására is kiválóan alkalmazhatjuk. Ebben az esetben a toktoldónak az a szerepe, hogy a kávára szigeteléssel történő ráfordulásnál, a purhab hézagon túl, a toktoldó teljes felületére felütközik a szigetelésünk. A belső oldalon természetesen ilyenkor természetesen az egész toktoldó ugyan csak levakolásra kerül.

Mikor teszünk toktoldót az ablakra?

Ritkán de előfordul, hogy a gyártási mérethatárok miatt van szükség az alkalmazásukra, mert a nyílás nem alakítható, de a kívánt ablakméret meg nem lehet akkora mint amit a nyílás megkövetel. Ebben az esetben a megfelelő méretű toktoldót felhelyezve az ablakra, kipótoljuk a hiányzó részt úgy, hogy amellett, hogy szakszerű marad a megoldásunk, még esztétikus látványt is nyújt (max. 2-5 cm). A műanyag ablakok toktoldói több méretben is megtalálhatóak, ez gyártónkként változó méretek, de általában 2,4,6 és 10 cm-es kivitelben érhetőek el.

A beépítési hézag légtömörségének növelése toktoldóval az ablak körül

Toktoldóra ráállított szigetelés és belső vakolás

Az ablak beépítési módja, és a nyílászáró falban elhelyezett pozíciója, minden esetben meghatározza majd a beépítési hézag légtömörségét. Számos módszert használnak a tervezők, a megfelelő, lehető legkisebb hőhíd elérésének érdekében ami a beépítés után marad a teljes szerkezetet figyelembe véve. Ezeket az un. Uff érték megadásával határozzák meg. Lást az ablakok U értéke, avagy mi is a K érték című leírást.

Erre egy nagyon szimpatikus megoldás ha az ablak 4 oldalát egy a beforduló szigetelés vastagságának megfelelő toktoldóval körbe rakjuk beépítés előtt. Ezzel mind a nyílászáró külső és belső oldalát megfelelő vastagságú szigeteléssel tudjuk ellátni, és jelentősen megnöveljük a beépítési hézag légtömörségét.

Az ajtók és erkélyajtók esetében az alulra elhelyezett 10 cm-es toktoldóval amit leengedünk a szerkezet betonba, természetesen azt megelőzően, jelentős mértékben megszakíthatjuk a hőhidat. Ugyan csak javulhat a beépítés minősége a RAL szabvány szerinti beépítés alkalmazásával.

A toktoldók középső legnagyobb kamrájába beépítés előtt elhelyezett szigetelő betéttel tovább fokozhatjuk a hőhídképződést.

Toktoldó az ablak redőny előkészítési eleme

Redőnyelőkészítés külső tokos redőny esetében

A toktoldót akkor is alkalmazzuk amikor nagy szerkezetet sorolunk egymáshoz, és az ablak sorolását követően, egy a teljes ablak szerkezetet átérő toktoldót teszünk a szerkezetre amit indokolt esetben acél merevítéssel is ellátunk. Ezzel a szerkezet stabilitását is javíthatjuk.A műanyag ablakok esetében szintén sűrűn előforduló alkalmazási területet a toktoldók alkalmazásának, ha az új műanyag ablakra redőnyt is szeretnénk tenni.

Ahhoz, hogy a redőny gurtnit szakszerűen belehessen vezetni, az ablakok oldalára min. 1,5 -2 cm -es toktoldót kell elhelyezni. Ezzel elkerüljük azt a hibát, hogy a bevezetésünk túl közel, esetenként bele is ér az ablak felső pántjába. A másik ok, ami miatt javasolt a toktoldó alkalmazása, hogy ezzel elkerülhetővé válik az, hogy a bevezetés miatt az ablakba gyártó által berakott acélmerevítőt szét kelljen fúrni. Sok esetben tesznek az ablak tetejére is egy nagyobb toktoldót, ami viszont már inkább csak esztétikai célzattal kerül az ablakra. Ennek oka, hogy a redőnydoboz ami átlagosan 14-18 cm bele lóg a látszó üvegfelületben, és ezt elkerülendő toktoldó segítségével lehet kiküszöbölni. Az ablakok tetejére sok esetben 5-6 cm-es toktoldót tesznek, de a tökéletes kitakaráshoz 12 cm toktoldó szükséges 18 doboz esetében, és 10 cm a 16 doboz alkalmazásakor.

Műanyag ablak toktoldóval merevítése, fokozza a stabilitást

acél merevített toktoldó

A toktoldókat használhatjuk statikai megerősítés céljából is, hiszen a toldó középső kamrája az ablak profiljához hasonlóan tartalmaz egy nagyobb kamrát, amibe merevítő vasat lehet elhelyezni. Így a nyílászáró megerősítésére is remek lehetőséget biztosít, mivel az alkalmazás oldalán dupla merevítést kapunk.

Természetesen, ez nem jelenti azt hogy nincs szükség akkor a dilatációs ablaksorolók vagy pl a Lizéna használatára. Fontos figyelembe venni azt is, hogy a toktoldó a vastagságával azonos méretben csökkenti a látszó üvegfelületeket is.

A toktoldók alapáron nem tartalmaznak merevítő vasat, azokat csak speciális esetben kell használni, így a merevített toldók ára magasabb.

Redőny előkészítő, a méltatlanul háttérbe sorolt főszereplő

Ahogy egy sakkpartinál is viszonylag kevés szó jut a háttérben fontos elemző munkát végző szekundánsokról, vagy egy Oscar díjnál is elsősorban a női és férfi főszereplőről beszélünk a mellékszereplőkről már jobban szeretünk elfeledkezni, de legalábbis nem a súlyuknak megfelelő figyelmet kapnak.

'Ami volt ugyanaz lesz majd, és ami történt ugyanaz fog történni, mert nincs semmi új a nap alatt.' (Prédikátorok könyve)

Vagyis ugyanez a hálátlan sors vár gyakran a nyílászáró termékkörben is a redőny előkészítőre. Szerepe fontos, azonban jelenléte gyakran szó szerint láthatatlan. Gondolataimat, ennek a tárgykörnek szentelném.

Mi is a redőny előkészítő?

Aki az utóbbi tíz évben nem cserélt nyílászárót, lehet nem is hallott azt a szót. Esetleg valamilyen redőny alkatrésznek gondolja, vagy esetleg, valamilyen eladói furmánynak, ami bár homályos szereppel bír a lényeg, hogy drágábbá tegye az ablakot. 'Nem kell' hangzik sokszor a sommás ítélet, amikor úgy mondjuk egy ételre, hogy nem szeretjük, hogy még meg sem kóstoltuk. Vásárlóink, sokszor úgy hoznak döntést, hogy nem ismerik az összes körülményt. Ezért mi nyílászáró forgalmazók is felelősek vagyunk. Kérdésemre visszatérve, bár a válasz látszólag egyszerű, kicsit megbolygathatjuk, ha hozzáteszem, hogy a redőny előkészítőt toktoldónak is mondjuk. Igen, valóban leggyakoribb szerepe a redőny helyének biztosítása. Felépítése megegyezik a műanyag erkélyajtók, ablakok gyártása során használt kamrás profillal. Szakszerű felhelyezése esetén szinte egybeolvad az ablak keretével, látszólag megnő, megnyúlik az ablak kerete. Köszönhető, az ablak profiljával megegyező vastagsággal, és puzzle módjára egymásba illeszthetőséggel. A redőny előkészítő mérete gyártónként eltérő, de általában 3, 5, 10 cm körüli szélességben beszerezhetők. Az ablak két oldalára általában 3-5 tetejére 5-10-15 cm széles redőny előkészítőt teszünk. Nagyon fontos, hogy ezt a döntést az ablak vásárlásakor meg kell hozni, mert utólag a már berakott ablakra nem felhasználható. A felszerelést bízzuk a gyártóra, mert ebben az esetben a vágási szélek is pontosak finomak lesznek és a felhelyezés csavarokkal meg lesz erősítve. Sokszor felteszik vásárlóink a kérdést, ettől nem lesz kisebb az ablak? De igen, viszont néhány cm beszélünk ami elhanyagolható, és vegyük figyelembe, hogy a redőny előkészítő nélkül megvan az esély arra hogy oldalt a redőny láb fent a redőny tok lóg bele az üvegfelületre. A redőny előkészítő egy terepet biztosít a redőnynek. Oldalt a gurtnit nem az ablakon keresztül hozzuk be, szétfúrva ezáltal a tokot, hanem a mellette lévő redőny előkészítőn vezetjük be. Az automata is erre a redőny előkészítőre kerül és ezáltal marad hely az ablak szárnyát is rendesen kinyitni. Azt se felejtsük el, hogy az ablak profilban acél merevítés van, ami szétforgácsolja a gurtnit, ha redőny előkészítő hiányában a tokon keresztül vezetjük be. Fent az ablak tetején a redőny toknak biztosít helyet a redőny előkészítő. Ezek az alkalmazási területek a leggyakoribb lehetőségei a redőny előkészítőnek.

Időnként előfordul más típusú alkalmazás terület is. Ritkán de előfordul, hogy a gyártási mérethatárok miatt van szükség az alkalmazásukra, mert a nyílás nem alakítható, de a kívánt ablakméret meg nem lehet akkora mint amit a nyílás megkövetel. Ebben az esetben a megfelelő méretű toktoldót felhelyezve az ablakra, kipótoljuk a hiányzó részt úgy, hogy amellett, hogy szakszerű marad a megoldásunk, még esztétikus látványt is nyújt. Az ablak beépítési módja, és a nyílászáró falban elhelyezett pozíciója, minden esetben meghatározza majd a beépítési hézag légtömörségét. Számos módszert használnak a tervezők, a megfelelő, lehető legkisebb hőhíd elérésének érdekében ami a beépítés után marad a teljes szerkezetet figyelembe véve. Erre egy nagyon szimpatikus megoldás ha az ablak 4 oldalát egy a beforduló szigetelés vastagságának megfelelő toktoldóval körbe rakjuk beépítés előtt. Ezzel mind a nyílászáró külső és belső oldalát megfelelő vastagságú szigeteléssel tudjuk ellátni, és jelentősen megnöveljük a beépítési hézag légtömörségét.

Az ajtók és erkélyajtók esetében az alulra elhelyezett 10 cm-es toktoldóval amit leengedünk a szerkezet betonba, természetesen azt megelőzően, jelentős mértékben megszakíthatjuk a hőhidat. Ugyan csak javulhat a beépítés minősége a RAL szabvány szerinti beépítés alkalmazásával. A toktoldót akkor is alkalmazzuk amikor nagy szerkezetet sorolunk egymáshoz, és az ablak sorolását követően, egy a teljes ablak szerkezetet átérő toktoldót teszünk a szerkezetre amit indokolt esetben acél merevítéssel is ellátunk. Ezzel a szerkezet stabilitását is javíthatjuk. A műanyag ablakok esetében szintén sűrűn előforduló alkalmazási területet a toktoldók alkalmazásának, ha az új műanyag ablakra redőnyt is szeretnénk tenni. A toktoldókat használhatjuk statikai megerősítés céljából is, hiszen a toldó középső kamrája az ablak profiljához hasonlóan tartalmaz egy nagyobb kamrát, amibe merevítő vasat lehet elhelyezni. Így a nyílászáró megerősítésére is remek lehetőséget biztosít, mivel az alkalmazás oldalán dupla merevítést kapunk.